Mange hårproduker indeholder en blanding af disse almindelige kemikalier, men dit år kan have godt af en detox. Her kommer en forklaring…

Ingen parabener, ingen silikoner, ingen sulfater, ingen kunstige farvestoffer

 Parabener, silikoner og sulfater:

De er blevet de onde stedbørn i hårplejeindustrien, men det hele er ikke kun dårligt. Afhængig af dit hårs behov kan de muligvis fungere godt for dig – og forhindre bakterievækst, give flot glans og fjerne snavs og fedt – eller de kan forårsage allergi, irritation og uønsket ophobning af produktet i de enkelte hårstrå, – afhængig af din hud og hårtype.

Vil du gerne undgå paraber, silikoner og sulfater? Læs med her og bliv klogere på om du har brug for disse ingrediener i din daglige hårpleje eller om de evt skader dit hår og du dermed skal prøve at undgå dem.

Parabener

Parabener bruges som konserveringsmidler, der bekæmper bakterier og svampe i en stor del af skønhedsproduker, så feks shampoo, balsam og hårmasker (for ikke at nævne ansigtscremer og bodylotion)

Fordele ved parabener:

Ingen svampe kan vokse i din shampooflaske. Det lyder jo hele perfekt. Hvis din hårshampoo og hårbalsam er parabenefri, har de brug for en anden type konserveringsmiddel for at forlænge holdbarheden – men det vil typisk være kortere end et produkter, der indeholder parabener

Ulemper ved parabener:

Nogle mennesker udvikler allergiske reaktioner på en række parabener. Undersøgelser har også antydet at parabener kan forbindedes med kræft, fordi parabener ligner hormonet østrogen. Parabener som du skal undgå er: Butylparaben, Methylparaben, Propylparaben og Alkyl Parahydroxybenzoat.

Silikoner

Silikoner, der bruges i hårplejeprodukter som shampoo og balsam, lægger sig om hvert enkelt hårstrå. Silikone er ikke som sådan ikke farligt, men forhindrer fugt og plejeingredienser i at trænge ind i hårstrået, hvilket fører til tørt hår med spaltede spidser.

Fordele ved brug af silikone

Silikone fylder hvert enkelt hårstrå, hvilket kan få tørt og beskadiget hår til at se meget sundere ud. Silikone i shampoo og balsam giver glans, bekæmper kruset hår, hvilket betyder at håret bliver nemmere at børste og style. Det vil vi jo allesammen gerne opnå

Ulemper ved brug af silikone

Men silikoner får håret til at se skinnende ud, kan de faktisk ikke fikse spaltede spider eller bekæmpe tørt hår. Da silikone lægger som de enkelte hårstrå, vil håret blive tungt, fugten kan ikke trænge ind i det enkelte hårstrå og håret bliver yderligere tørt og kedeligt. Undgå hårshampoo og hårbalsam hvor ordet “cone” indgår i ingredienslisten – feks Cetearylmethicone, Cetyl dimethicone, Dimethicone, Dimethiconol, Stearyl Dimethicone.

Sulfater / SLS / SLES

Sulfater bruges som et rengøringsmiddel til af fjerne overskydende fedt og snavs fra dit hår og din hovedbund.

Fordele ved sulfater:

De emulgerer og laver en lækker skum og vasker effektivt håret – de fjerner alt fedt fra hår og hovedbund.

Ulemper ved sufater:

Hårshampoo med sulfater bør bruges moderat eller slet ikke. De kan være så effektive at de fjerner alt olie og protein fra hår og hovedbund, og dermed forårsager en irriterret hovedbund og tørrer håret ud. (Nogle af de produkter, der rummer SLES, har vist sig at indeholde små mængder af det kræftfremkaldende stof, 1,4-dioxan.) Undgå hårshampoo hvor disse ord indgår i ingredienslisten: Alkylbenzensulfonat, Ammonium Laureth eller Lauryl Sulfate, Sodium Lauryl eller Laureth Sulfate.